atrium-icon-sheet arrow caret arrow-head-up arrow-head-down reorder external-link back up down info check-circled block restart attention warning error help flag mug cursor quaver file edit copy notification wrench person person-small add capped-person folder-person stack document pin search reblog multimedia palette email google-play like download-to-disk lock cart banknote-euro kite mood-skills mood-graph online-counselling cloud phone folded tag price-tag-euro euro info-centre download upload link branch play-circled article-circled graduation-cap-outlined exam-outlined speech-bubble video-subtitle video-camera table off home statistics clock zoom-in calendar newspaper filter send group gallery card wallet folder zip dna legal select circle-outlined check zoom share image adobe-ai adobe-ps adobe-ae adobe-pr adobe-id adobe-au video menu hexagon more close graph plus Directional Turn2Me eCurve Symbols & Actions UI Controls Emoticons Files, documents, media & folders Objects & pseudo objects Time Finance & Commerce Geometrical Text & Editors Humans, Animals & Emojis Messaging Logos Devices Map, Transport & Location support-group headset headset-mic check-all roadsign badge suitcase print chats message facebook twitter pinterest tumblr linkedin google-plus youtube delicious instagram laptop mobile tablet apple circle location airplane globe delete cog-complex star square triangle history feeling-great feeling-good feeling-okay feeling-bad feeling-terrible feeling-fail diamond octagon cursor-click cursor-default aca-i-logo-1_1

Northwick Park Hospital ICU Harrow

Project Specifications

Location: Harrow, London

Client: London Northwest NHS Trust, Hiltons Electrical

Year: 2016

Status: Complete

Project Type: Refurbishment

Project Value: £1m

Project Scope

After working successful together on previous projects, Hiltons Electrical appointed ACA to design a refurbishment of the ICU ward at Northwich Park Hospital, due to changes in the model of care delivery.

The existing layout was modified to accommodate an ICU Suite for 5 beds, an HDU Suite for 6 beds and 2 Isolation rooms including ancillary facilities and a new entrance area. The use of the latest technology in ceiling pendants enabled a very efficient use of the layout.

ACA worked closely with clinically-oriented and design and build-based, multi-professional team members to achieve robust construction information and completion of the facilities in just three months!

The driving influence of the designs was to create a healing environment with measurable improvements in the physical and psychological states of patients, staff, physicians, and visitors.

Based on research and lessons learnt, the team focused on the following elements of a healing environment:

• Sound absorbing ceilings and dampening flooring finishes to reduce noise levels.

• Materials matt finishes to minimize glare and support infection control.

• Flexible floor plan layouts to accommodate changing care practices.

• Reduced staff travel distances to assist the workflow, whilst supporting the progressive model of care.

• A green colour scheme was balanced with neutral tones and timber finishes to create a relaxing environment, incorporating abundant natural light and artificial lights with changing colour tones; views of London identified the reassuring nurse bases.

• The layout included an area dedicated to families’ needs to integrate families into patient care.


What Our Client Says

“We are extremely satisfied with ACA’s professional and responsive approach. We believe that the design achieved will help to reduce medical errors, improve patient outcomes, reduce length of stay and increase social support for patients, whilst reducing long-term costs to the NHS.”

Andy Hilton – Managing Director, Hiltons Electrical

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/acaii/public_html/wp-includes/functions.php on line 3728