atrium-icon-sheet arrow caret arrow-head-up arrow-head-down reorder external-link back up down info check-circled block restart attention warning error help flag mug cursor quaver file edit copy notification wrench person person-small add capped-person folder-person stack document pin search reblog multimedia palette email google-play like download-to-disk lock cart banknote-euro kite mood-skills mood-graph online-counselling cloud phone folded tag price-tag-euro euro info-centre download upload link branch play-circled article-circled graduation-cap-outlined exam-outlined speech-bubble video-subtitle video-camera table off home statistics clock zoom-in calendar newspaper filter send group gallery card wallet folder zip dna legal select circle-outlined check zoom share image adobe-ai adobe-ps adobe-ae adobe-pr adobe-id adobe-au video menu hexagon more close graph plus Directional Turn2Me eCurve Symbols & Actions UI Controls Emoticons Files, documents, media & folders Objects & pseudo objects Time Finance & Commerce Geometrical Text & Editors Humans, Animals & Emojis Messaging Logos Devices Map, Transport & Location support-group headset headset-mic check-all roadsign badge suitcase print chats message facebook twitter pinterest tumblr linkedin google-plus youtube delicious instagram laptop mobile tablet apple circle location airplane globe delete cog-complex star square triangle history feeling-great feeling-good feeling-okay feeling-bad feeling-terrible feeling-fail diamond octagon cursor-click cursor-default aca-i-logo-1_1

Townend Court Hull

Project Specifications

Location: Hull, East Yorkshire

Client: Humber NHS Foundation Trust

Year: 2012

Status: Complete

Project Type: New Hospital Wing

Project Value: £6m

Project Scope

Townend Court

Townend Court in Hull is a Learning Disability Unit that nurtures the individual needs of its service-users, with the aim of rehabilitation and re-introduction into society. Townend Court has set a new precedent for the delivery of acute services for people with learning disabilities. Currently there are no specific guidelines for the development or provision of environments for people with learning disabilities.

The design deliberately takes a very domestic approach to eliminate the clinical look and bring a homely feel whilst being operational from a clinical perspective.

During treatment, patients gradually progress through the three sections of the unit: assessment, treatment and preparation for return to the community. ACA conscientiously designed the most private and secure areas at the rear of the development and the more interactive, social and public-facing areas at the front.

Roof lights, glass screens and high-level glazing are used to feed natural light into the building and aid with observation. Where corridors are traditionally narrow, they have been opened up to enhance sight lines and aid with orientation.

Each section of the building enjoys a corresponding courtyard, enhanced by the well-thought-out landscape design. A combination of planters, herbaceous plants and synthetic turf provide staff, visitors and service-users with therapeutic and stimulating external areas. The courtyards are carefully designed to provide a warm, welcoming space which can accommodate and encourage activities such as walking, sitting, exercising and gardening.

 

What Our Client Says


“Having an indepth knowledge of care environments, ACA consistently strive to provide sensitive, innovative and patient orientated design solutions.”

Rob Atkinson – Projects and Strategic Development Manager, Humber NHS Foundation Trust


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/acaii/public_html/wp-includes/functions.php on line 3728