atrium-icon-sheet arrow caret arrow-head-up arrow-head-down reorder external-link back up down info check-circled block restart attention warning error help flag mug cursor quaver file edit copy notification wrench person person-small add capped-person folder-person stack document pin search reblog multimedia palette email google-play like download-to-disk lock cart banknote-euro kite mood-skills mood-graph online-counselling cloud phone folded tag price-tag-euro euro info-centre download upload link branch play-circled article-circled graduation-cap-outlined exam-outlined speech-bubble video-subtitle video-camera table off home statistics clock zoom-in calendar newspaper filter send group gallery card wallet folder zip dna legal select circle-outlined check zoom share image adobe-ai adobe-ps adobe-ae adobe-pr adobe-id adobe-au video menu hexagon more close graph plus Directional Turn2Me eCurve Symbols & Actions UI Controls Emoticons Files, documents, media & folders Objects & pseudo objects Time Finance & Commerce Geometrical Text & Editors Humans, Animals & Emojis Messaging Logos Devices Map, Transport & Location support-group headset headset-mic check-all roadsign badge suitcase print chats message facebook twitter pinterest tumblr linkedin google-plus youtube delicious instagram laptop mobile tablet apple circle location airplane globe delete cog-complex star square triangle history feeling-great feeling-good feeling-okay feeling-bad feeling-terrible feeling-fail diamond octagon cursor-click cursor-default aca-i-logo-1_1

Wilberforce Health Centre

Project Specifications

Location: Hull City Centre

Client: Citycare

Year: 2016

Status: Complete

Project Type: Refurbishment

Project Value: £1m

Project Scope

Way-finding Interior Design

 

ACA has designed a dementia-friendly refurbishment of Wilberforce Health Centre with a clear way-finding interior design strategy. First of all, ACA’s design team reconfigured the layout of the ground and third floors.  The design philosophy was to maximize the number of treatment rooms and rationalize the number of associated utilities.

The additional spaces created for clinical services and all building users maximize the overall efficiency of the Health Centre. Thus, the holistic design, spaces and signage of the Health Centre, offer independence to everybody; medical practitioners, staff, visitors and people living with dementia.

For a start, the vibrant colour scheme facilitates orientation and creates a welcoming and comfortable space. This consequently creates a positive vibe.

Furthermore, the clear, visual signage including Braille is subtly all-inclusive and minimizes confusion with way-finding and spatial orientation.

In addition, the building benefits from a combination of natural daylight in the waiting areas and artificial light in the treatment rooms, staff areas and offices.  The improvements in lighting, colour scheme and signage create a pleasant and inviting mood, challenging a typical perception of a clinical setting.

Moreover, the storage on each refurbished floor is carefully designed to maximize storage in a small space.  The placement of storage areas is discreet and unobtrusive, yet easily accessible to clinical staff.

Finally, the improvement in planning and remodeling of the physical environment via straight circulation supports a minimal change in the direction of navigation. Way-finding interior design can dramatically help to reduce anxiety levels of anybody who utilizes the building.

What Our Client Says


“ACA has applied the team’s extensive experience of the healthcare sector to create a specialized model of care in line with requirements for the community. They have added value to our scheme through innovation based on the interpretation of NHS published guidance, consistently maintaining a high level of quality and service provision. We have appreciated access to ACA’s resources from bid through to definition”.

Jo Barnes, Managing Director, Shared Agenda